borstPROTHESEN
Een grondig overleg met de plastisch chirurg, rekening houdend met uw lichaamsvorm, huidige borsten en individuele omstandigheden, is essentieel voor het in kaart brengen van uw doelstellingen, verlangens en verwachtingen. Wanneer je een borstvergroting overweegt, worden de volgende punten besproken tijdens het uitgebreide intake gesprek met de plastisch chirurg:
A) SOORTEN VULMIDDEL VAN DE PROTHESE

Een prothese kan met verschillende producten opgevuld zijn: siliconen, zoutoplossing, hydrogel,… Plastisch Chirurg Dr. Nelissen verkiest cohesieve siliconen prothesen omdat deze veilig zijn (minimaal risico op lekkage), natuurlijk aanvoelen en een lange levensduur hebben. De siliconengel is cohesief, wat betekent dat het voorgevormd is met een viscose consistentie. Omdat de gel niet vloeibaar is, wordt het risico op lekkage problemen geminimaliseerd. Veel patiënten vinden ook dat siliconenimplantaten zachter aanvoelen en meer op natuurlijke borsten lijken dan implantaten met zoutoplossing.
B) GLAD / GERUWD / POLYURETHAAN OPPERVLAKTE
Dr. Nelissen gebruikt geen gladde prothesen omdat deze in het algemeen een groter risico op kapselvorming problemen vertonen. Kapselvorming maakt deel uit van het normale genezingsproces. Kapselcontractuur of kapselvormingproblemen daarentegen betekent een verstrakking van het littekenweefsel rondom het implantaat (abnormale genezing). Wanneer een implantaat in het lichaam wordt geplaatst, herkent het lichaam dit als een vreemd voorwerp. Om het implantaat te ‘behouden’ en te vermijden dat het verplaatst, maakt het lichaam een capsule van collageen vezels aan rond het implantaat. Dit is een natuurlijk proces en meestal probleemloos. Echter, als deze capsule samentrekt of dikker wordt, kan het zijn dat de prothese wordt samengeperst, met als mogelijke gevolgen: pijn, vervorming en verharding van de borst (kapselvorming problemen).
Studies hebben aangetoond dat er minder risico op kapselvorming (7 tot 10% over een periode van 10 jaar) is met geruwde prothesen, in vergelijking tot gladde prothesen, en aanzienlijk minder risico (1%) in geval van polyurethaan prothesen.
Daarom gebruikt Dr. Nelissen enkel geruwde of polyurethaan prothesen. Polyurethaan prothesen zijn bedekt met een laagje piepschuim dat vastzit op de prothesewand. Dit laagje wordt stevig ingekapseld door het omgevende weefsel.
Bijkomend voordeel is dat anatomische polyurethaanprotheses minder snel zullen kantelen (ronddraaien) of verplaatsen omdat ze aan het huidweefsel kleven (Velcro-effect). Ideaal dus voor patiënten met hardnekkige kapselvorming (na een vroegere borstvergroting) of met een dunne/losse huid.
C) ROND / DRUPPELVORMIG (ANATOMISCH)
De vorm van een implantaat varieert van rond tot druppelvormig (anatomisch). Beide soorten prothesen worden aangeboden door Dr. Nelissen. De prothesen kunnen ook in verschillende "profielen" (mini, demi, full of corsé) verkregen worden. Na het uitvoeren van diverse metingen, bespreekt de plastisch chirurg welk type prothese bij u het mooiste resultaat geeft, rekening houdend met uw persoonlijke wensen.
Anatomische prothesen worden geacht natuurlijker te ogen doordat ze de natuurlijke vorm van de borst kopiëren. Maar ook met ronde prothesen kan een zeer natuurlijk resultaat worden bekomen, afhangende van de soort huidenveloppe en de plaatsingstechniek. Anatomische prothesen vertonen een groter risico op “kantelen” (ronddraaien), vooral bij grotere volumes in een losse huidenveloppe. Dit kan dan weer vermeden worden door het gebruik van een anatomische polyurethaan prothese.
d) mERKNAAM GEBRUIKTE PROTHESEN
De Belgische overheid (FAGG) verbiedt de online vermelding van de merknamen/fabrikanten van de gebruikte prothesen. Deze informatie mag wel op specifiek verzoek worden bezorgd en wordt op de intake uitgebreid besproken. Belangrijk om weten is dat Dr. Nelissen enkel zogenaamde ‘A label’ implantaten gebruikt die veilig via de apotheek worden aangekocht.
e) VOLUME / GROOTTE
Uw lichaamsvorm, borstweefsel en individuele voorkeuren zijn de belangrijkste parameters voor het bepalen van de gewenste grootte van de prothese. Borstimplantaten worden niet uitgedrukt in BH cup maten (A, B, C,…) maar in kubieke centimeter (cc).
Een 200cc prothese in een kleine, slanke persoon zal een toename met 1 BH cup maat geven, maar in geval van een groter, minder slank persoon of na gewichtsverlies of zwangerschap, zal meestal meer dan 300cc nodig zijn om de borst op te vullen met 1 BH cup maat.
Het gewenste volume zal bepaald worden op grond van de metingen door de plastisch chirurg, het aanpassen van de pasprothesen tijdens het intake gesprek en het bekijken van voor- en na foto’s van borstvergrotingen.
3D VISUALISATIE
Bovendien kan je in de Global Care Clinic ook een 3D visualisatie laten doen. Hierdoor kun je jezelf in 3D zien in jouw gewenste cupmaat met jouw gewenste prothesen. Dit is de perfecte manier om uw 'postoperatieve' borsten te visualiseren in 3D.
f) PLAATS VAN DE INSNEDE (INCISIE)
OP WELKE PLAATS GEBEURT DE INSNEDE OF INCISIE BIJ EEN BORSTVERGROTING?
De incisie in de borstplooi is momenteel de meest gebruikte incisiemethode voor borstvergrotingen en heeft de volgende voordelen:
- Beter zicht: de plastisch chirurg heeft tijdens de operatie een duidelijk zicht op de holte waarin de prothese wordt geplaatst zodat deze perfect op maat kan worden gemaakt.
- Er zal daardoor minder bloedverlies optreden. Het risico op nabloedingen daalt zodat er meestal geen drains moeten worden geplaatst.
- Het litteken is bovendien minder zichtbaar in de natuurlijke borstplooi dan in de oksel.
De incisie rond de tepel (peri-areolair) heeft als nadeel dat er in borst- en klierweefsel wordt gesneden en dat de gevoeligheid in de tepel kan verminderen.
De incisie in de natuurlijke plooi van de oksel (transaxillair) heeft als nadeel dat de afstand van de incisie in de oksel tot aan de borst negatieve invloed heeft op het vermogen van de chirurg om de bloedingen te controleren en om de prothese op de juiste plaats te positioneren. Als het litteken in de plooi van de oksel slecht geneest, is het zichtbaar in bikini’s of mouwloze kleding. Als er kapselvorming zou optreden, is er alsnog een andere incisie (en dus litteken) vereist.
De incisie in de navel (transumbilicaal TUBA) wordt alleen gebruikt voor implantaten met zoutoplossing. Ook hier zal de afstand van de incisie tot aan de borst een negatieve invloed hebben op het vermogen van de chirurg om de bloedingen te controleren en om de prothese op de juiste plaats te positioneren.
G) LOCATIE PLAATSING VAN DE PROTHESE
De prothese kan op verschillende manieren geplaatst worden: voor de spier (subfasciaal) of deels achter de spier (dual plane). Volgens de laatste technieken, worden polyurethaan prothesen meer voor de spier geplaatst.
Vijf jaar geleden werden de prothesen door Dr. Nelissen bij 25% van de borstvergrotingen onder de spier geplaatst, op heden is dat nog minder dan 5%. Hierdoor is er een vlotter herstel, zien de borsten er natuurlijker uit en er is minder kans op een 'double bubble'!
Tijdens het intake-gesprek wordt de plaatsing van de prothese (onder of boven de spier) in samenspraak met de patiënt besproken.
h) SOORT ANESTHESIE
Een borstvergroting gebeurt onder volledige narcose door onze zeer ervaren anesthesist en onder volledige monitoring van alle vitale parameters. De patiënt wordt vlot na de narcose wakker en kan reeds snel de recovery verlaten na ontslag door de plastisch chirurg en anesthesist.
i) FAQ
- Is borstonderzoek nog mogelijk na een borstvergroting met prothese? Ja en zelfs gemakkelijker omdat de klier op de prothese ligt waardoor eventuele knobbeltjes vlugger kunnen worden opgespoord. Mammografie/MRI/NMR zijn nog mogelijk. U dient wel aan de radioloog te melden dat u prothesen heeft.
- Kan ik nog borstvoeding geven met prothesen? Ja, aan de klier zelf is niets veranderd.
- Mag ik nog met het vliegtuig reizen? Ja. Onmiddellijk na de ingreep wordt vliegen wel afgeraden omwille van het nabloedingrisico.
j) VEILIGHEID BORSTPROTHESEN
Lees hier meer informatie over de veiligheid van de door Dr. Nelissen gebruikte borstprothesen incl. borstprothese met ingebouwde chip.
k) GARANTIEBELEID BORSTVERGROTINGEN MET PROTHESEN (UITGEVOERD DOOR DR. NELISSEN)
Ondanks alle veiligheidsmaatregelen, zal het soms noodzakelijk worden om een correctie-ingreep uit te voeren na een borstvergroting. Lees hier meer informatie over ons garantiebeleid.