zijn borstimplantaten veilig?
De veiligheidsproblemen rond prothesen zijn meer relevant dan ooit.
Prothesen hebben de laatste 10-20 jaar echter een zeer grote positieve evolutie gemaakt.
Het risico op lekkage problemen wordt geminimaliseerd bij prothesen gevuld met cohesieve siliconengel omdat de gel niet vloeibaar is en een monobloc vormt.
Wanneer er toch ooit een punctuur of ruptuur (scheuring) zou gebeuren bv. door een ongeval, zal de gel in de prothese blijven en niet gaat uitlopen of lekken in het lichaam.
Plastisch Chirurg Dr. Nelissen werkt met merken van prothesen, die momenteel aan de top staan qua research en garanties naar absolute veiligheid toe. Deze implantaten zijn van de hoogste kwaliteit en behoren tot de meest grondig geteste op de markt.
Alle gebruikte prothesen zijn goedgekeurd door het Belgisch Ministerie van Volksgezondheid én door de controle-instanties van het land van oorsprong.
De geplaatste prothesen bieden een heel laag percentage (minder dan 0,5%) aan kapselvorming omdat ze een uniek omhulsel hebben.
Deze implantaten worden gedekt door garantie tegen breuk gedurende de levensduur van de prothese en door een productvervangingsbeleid in het geval van
kapselcontractuur (Baker graden III en IV) voor een periode van 10 jaar.
In het afgelopen decennium zijn sommige soorten borstimplantaten in verband gebracht met de ontwikkeling van een zeer zeldzame vorm van lymfoon, genaamd BIA-ALCL (Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphona).
Het is belangrijk om te benadrukken dat dit zeer zeldzaam is, met ongeveer 600 gevallen wereldwijd gemeld in 2019 van naar schatting 40 miljoen vrouwen met borstimplantaten.
Uit eerste onderzoeken naar BIA-ALCL, zou dit verband hebben met implantaten met een ruwere textuur.
Dr. Nelissen gebruikt nano-getextureerde of micro-getextureerde borstimplantaten met een lage oppervlakteruwheid, omdat is aangetoond dat dit de veiligste implantaten zijn die wereldwijd op de markt verkrijgbaar zijn.
Bepaalde prothesen hebben een uniek identificatienummer, dat (enkel) met een speciale scanner kan worden uitgelezen. Hierdoor kan na de operatie door uw arts makkelijk worden bepaald welk soort implantaat u heeft, met diameter en volume, zonder dat de prothese eruit moet worden gehaald.
De traceerbaarheid is enkel mogelijk indien het speciale uitleestoestel extern tegen het lichaam wordt gehouden.
Alle patiënten krijgen na de derde postoperatieve controle een implantaatfiche mee waarop alle gegevens zoals serienummer, naam van de fabrikant en andere gegevens van het implantaat vermeld staan.
Het gebruik van éénmalig gebruikte operatiesets draagt verder bij tot de steriliteit en veiligheid.
Zo nodig gebruiken we ook de "sleeve methode" en de "no-touch methode". De no-touch techniek werd geïntroduceerd om implantaatcontact te vermijden en hierdoor huid-/borstbesmetting te verminderen. Dit gebeurt met de sleeve-methode nl. het inbrengen van de prothese met behulp van een steriele container (sleeve).
Is borstonderzoek nog mogelijk na een borstvergroting met prothese?
Ja en zelfs gemakkelijker omdat de klier op de prothese ligt waardoor eventuele knobbeltjes vlugger kunnen worden opgespoord. Mammografie/MRI/NMR zijn nog mogelijk.
U dient wel aan de radioloog te melden dat u prothesen heeft.
MEER INFORMATIE?
Klik hier voor meer informatie over:
«terug naar de meest gestelde vragen over borstvergroting