Schaamte voor extreem zweten
In de Nederlandse krant De Telegraaf getuigt patiënte Brenda over haar ervaringen met MiraDry. Hoe de behandeling haar heeft geholpen bij overmatig zweten, en de positieve impact die de behandeling heeft op haar levenskwaliteit. Ze probeerde jarenlang te verbergen dat ze last heeft van hyperhidrose, maar nu is de schaamte voorbij.
Zweten is heel normaal en zelfs gezond, maar niet als het in zo’n extreme mate gebeurt dat het je dagelijks leven beïnvloedt. Brenda Nijkamp (30) probeerde jarenlang te verbergen dat ze last van hyperhidrose heeft, maar is nu de schaamte voorbij.
Ze hulde zich altijd in wijde kleding en plakte zelfs maandverband onder haar oksels: Brenda Nijkamp deed alles om haar zweetplekken te verbergen.
“Ik denk dat ik wel honderd soorten deodorant en andere middeltjes heb geprobeerd, maar ondanks veelbelovende teksten als ’tot vijf dagen lang droog’ heb ik nooit iets gevonden wat werkte.” Al sinds de puberteit heeft Brenda last van hyperhidrose, oftewel overmatig zweten.
Ze voelde zich lange tijd niet begrepen
“Als ik tegen mijn vriendinnen er een opmerking over maakte, zeiden ze vaak iets als: ‘Maak je niet druk, iedereen zweet toch?’ Dat klopt natuurlijk, maar het is een ander verhaal als de druppels continu langs je lichaam lopen, zelfs als je gewoon stilzit.”
Brenda werkt in de kinderopvang en op vakantiepark PonyparkCity waar ze onder meer evenementen presenteert. Actief werk waarbij ze het onmogelijk lang droog kan houden. „Ik heb daarom altijd extra shirts in mijn tas en als ik voor de bingo op het podium sta, kleed ik me tussendoor stiekem om. Ik koop vaak meerdere stuks van mijn outfits zodat het niemand opvalt.”
Ook droeg ze altijd wijde kleding en meestal verschillende lagen over elkaar heen, zelfs in de zomer. „Dan zag je de plakkaten onder mijn armen niet, maar ik kreeg het natuurlijk extra warm”, zegt ze. Als mensen vroegen waarom ze niet gewoon iets uittrok, verzon ze meestal een smoes.
Ze schaamde zich voor haar probleem
„Hoewel ik nooit stonk, voelde ik me altijd vies. Toen ik mijn huidige vriend ontmoette, durfde ik het hem ook niet meteen te vertellen. Met maandverband onder je oksels voel je je niet bepaald vrouwelijk.” Inmiddels is ze er wél open over. „Het is fijner om eerlijk te zijn”, zegt ze. „Sinds ik mijn vriendinnen letterlijk heb laten zien hoe snel mijn shirt doorweekt is, reageren zij begripvol.” Haar openheid heeft bovendien tot nog iets veel positievers geleid: een oplossing!
MiraDry-behandeling
„Iemand die ik in vertrouwen nam, raadde me de MiraDry-behandeling aan, waarbij zweetklieren met elektromagnetische energie blijvend worden uitgeschakeld.” Deze therapie wordt niet vergoed, maar Brenda besloot dat ze het geld ervoor over had.
„Inmiddels heb ik mijn tweede gehad en het verschil is zó ontzettend groot!” zegt ze enthousiast. „Het zweten is niet helemaal gestopt, maar zo valt er prima mee te leven. Ik heb met een nieuwe kleding gekocht, onder meer voor de feestdagen. Vroeger droeg ik over mijn outfit altijd een groot, wijd vest en dan zat ik aan het kerstdiner met een rode kop omdat ik het zo warm had. Nu kan ik eindelijk ook een leuk jurkje of glittertop aan: een verademing!“
Brenda hoopt dat, door haar verhaal te delen, andere mensen met hyperhidrose zich minder alleen voelen. „Ik denk dat de invloed van overmatig zweten op je leven en de psychische klachten die je hierdoor kunt krijgen, enorm worden onderschat. Je staat er letterlijk mee op en gaat ermee naar bed. Het is belangrijk dat een behandeling zoals ik heb gehad, in de toekomst wordt vergoed, zodat meer mensen kunnen worden geholpen.”
© Marion van Es, De Telegraaf
Wil je automatisch een bericht krijgen bij elke nieuwe blog?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Heb je nog andere vragen?
Wens je te bespreken of deze behandeling iets voor jou kan zijn?
Maak dan snel jouw vrijblijvende afspraak voor een consultatie in onze kliniek.