Je gezicht reinigen is een must-do als je een stralende huid wil. Maar het is niet zo evident als het allemaal lijkt want ik merk dat veel vrouwen hier helaas te weinig tijd aan spenderen.
Je kunt zoveel make-up gebruiken als je wilt maar als je je huid niet onderhoudt, heb je geen mooie, frisse en gezonde gloed. En het is net dat wat we willen, toch? 

4 stappen hoe je je gezicht op de juiste manier reinigt:

STAP 1: WAS JE GEZICHT ELKE OCHTEND EN AVOND

De sleutel is 2 keer per dag je gezicht reinigen. Reinig je gezicht niet enkel met water, een cleanser erbij is echt geen overbodige luxe. 
Een goede cleansing gel of melk hoeft niet duur te zijn en meestal kom je hier ook maanden mee toe. Je spendeert dus best in een goede reinigingsgel dan aan die dure lippenstift van MAC ;-).
Je wast je gezicht het beste ’s avonds, maar het is ten zeerste aangeraden om je gezicht ook in de ochtend te reinigen! Na een nachtje slaap moet je in de ochtend namelijk het vuil van de huid ontdoen dat tijdens de nachtelijke herstelperiode naar de oppervlakte is gekomen.

Make-upremovers bestaan er in allerlei vormen, van ontschminkingsdoekjes tot een melk of balsem. Al die producten hebben één belangrijke eigenschap gemeen: ze trekken de make-up op je gelaat aan en lossen de deeltjes op of helpen ze los te maken van je huid. Draag je oogmake-up, dan kan je die best eerst verwijderen met een make-upremover.
Draag je geen make-up, of enkel een dun laagje getinte dagcrème of BB-crème, dan heb je waarschijnlijk genoeg aan een goede cleanser.

Cleanser: wat is het?
Een cleanser gaat net dat stapje verder dan een make-upremover. Hij is meestal ook best goed in het verwijderen van make-uprestjes, maar hij maakt in de eerste plaats komaf met andere vuilrestjes op je huid, zoals talg en restanten van pollutie. Kortom, de zaken die anders op je huid blijven zitten, je poriën verstoppen en voor puistjes en oneffenheden kunnen zorgen.
Je gebruikt een cleanser dus vooral om je huid op dagelijkse basis fris, schoon en glad te houden. 
Tip: was je gezicht ook na het sporten.

STAP 2: VERWIJDER AL JE MAKE-UP

Nee, nee en nog eens nee dames ;-)! Een reinigingsdoekje alleen is niet voldoende om je gezicht écht volledig te reinigen. Ook niet na een avondje stappen of op vakantie ;-)!
Indien je veel make-up gebruikt, was je gezicht dan 2 keer. Al je make-up moet namelijk verwijderd zijn zodat je huidporiën niet verstopt raken.
Wees dus niet verwonderd als je minder puistjes en fijne lijntjes hebt nadat je je huid elke dag goed reinigt. Yes!

Als test kun je met een wattenschijfje - met enkele druppels tonic lotion erop - over de huid gaan en als deze mooi wit blijft, you did a great job ;-). Dr. Baumann tonic normal & oily skin or dry skin (€20). 
Zelf gebruik ik de magic mitt van Jane Iredale (€17) als afsluiter zodat alle restjes zeker weg zijn.STAP 3: REINIG GRONDIG

Gebruik een cleanser in de vorm van een gel of melk. Dr. Baumann, cleansing gel of melk (€20).
Zorg ervoor dat je de cleanser echt in je huid inbrengt. Maak daarom de huid goed nat voor je de cleanser aanbrengt.
Nadien masseer je met cirkelbewegingen de cleanser al mediterend in je huid. Dit is allemaal onderdeel van 'treating yourself' ladies ;-).
Laat het een halve minuut intrekken en was het er met genoeg water af. 

1 à 2 keer per week mag (lees: moet ;-)) je je huid zachtjes scrubben (behalve de zone onder de ogen). De BSand homepeeling (€50) blijft na al die jaren onze grote favoriet!
Deze heeft een dubbele werking, namelijk mechanisch (door de korreltjes over de huid) als chemisch (fruitzuurpeeling) waardoor je deze best 2 à 3 minuutjes op de huid laat inwerken.
Het resultaat is een heerlijk strak en fris gevoel! Hello turnover van de huidcellen. Hier zweer ik bij... scrubben srubben scrubben!

STAP 4: DROOG JE HUID

Begin niet meteen je huid als een crazy woman droog te wrijven met een handdoek, maar dep je huid zachtjes droog.
Doe dit met een propere, droge handdoek. Na maximum 2 dagen (= 4 reinigingen) gooi je deze de wasmand in en wassen op 60°C. 

Yes, I know... het is aan het einde van een vermoeiende (werk)dag best verleidelijk om direct je bed in te gaan maar toch adviseren we je ten stelligste om de dag te eindigen met een goede reiniging en liefst ook nog een herstellende crème. Dag- en nachtcrème sensitive skin Dr. Baumann (€42).

Na deze reiniging kun je met een gerust hart gaan slapen.

Succes ermee :-),

Valerie van Camp
Medical Manager
Global Care Clinic