Dit levert dry brushing je op

Het concept is simpel: ’s morgens of ’s avonds voor je douche of bad neem je de tijd om je huid zacht te exfoliëren met een borstel.
Dry brushing belooft niet alleen je celvernieuwing maar ook je lymfedrainage en bloedcirculatie te stimuleren. Het werkt tevens geweldig tegen cellulite.

• Door droog borstelen ontdoe je je huid van dode huidcellen. Dit zorgt ervoor dat je huid weer kan ‘ademen

’ en brengt de celvernieuwing op gang, waardoor je velletje gaat stralen en heerlijk soepel wordt.

• De huid heeft, als ons grootste orgaan, ook behoefte aan een diepe reiniging. Het borstelen van je lichaam is van oorsprong een ayurvedisch gebruik om ontstekingen in het lichaam tegen te gaan. Door met zachte, circulaire bewegingen te schrobben, steeds in de richting van je hart - begin steeds bij je voeten en werk dan naar boven toe - wordt het lymfestelsel geactiveerd.
Hierdoor vinden gif-en afvalstoffen een uitweg. Droog borstelen stimuleert de bloedsomloop en de werking van het lymfesysteem, waardoor je huid gif- en afvalstoffen beter en sneller kan elimineren.

• Dry brushing werkt heerlijk ontspannend. Het heeft veel weg van een massage. Het effect van de betere doorbloeding merk je vrijwel meteen, zodat je het lekker warm krijgt en ook heerlijk kan genieten van de vrijgekomen energie.

• En dan is er nog een prachtige nevenwerking. Samen met de lever en nieren staat je huid in voor de ontgifting van je lichaam. Droog borstelen zorgt ervoor dat je huid beter kan ‘ademen’ en het maakt, zoals we al zeiden, komaf met dode huidcellen.

• Het verwijderen van deze huidcellen is daarom zeker niet alleen esthetisch. Dankzij dry brushing is je huid veel beter in staat om te zweten en kunnen afvalstoffen zo veel makkelijker afgevoerd worden. Je lever en nieren moeten nu minder van deze zware ontgiftingslast op zich nemen, waardoor hun werking beter wordt.

• Het maakt vuil los en reinigt je poriën diep, met en superschone en zachte huid als resultaat. Regelmatig masseren verstevigt je huid.
Bonus: omdat je met droog borstelen ook de onderhuidse vetophopingen aanpakt, helpt het bij het verminderen van cellulitis!

• Droog borstelen is bovendien geweldig voor de doorbloeding van het hele lichaam. Die verhoogde circulatie zorgt vrijwel onmiddellijk voor een stralende, vitale teint. Niet alleen houdt een goede doorbloeding je huid schoon, maar het zorgt ook voor een betere celdeling en celgroei (en dat is precies wat we nodig hebben om er jong uit te blijven zien!)

• Een paar minuten droog borstelen zorgt al voor een flinke energieboost. 
Als je ’s ochtends je lichaam droog borstelt, maak je als het ware je hele lijf wakker. Ben je eerder een ‘avonddoucher’, mag ’s avonds natuurlijk ook.

• Het helpt om de dag bewust te beginnen en is daarom ideaal als een vast onderdeel van je ochtendritueel. Focus je even helemaal op het droog borstelen en het gevoel daarvan op je huid– compleet met geurkaars en muziekje, als je wilt. Op die manier maak je van het droog borstelen een heel mindful moment, bijna als een meditatie.


En zo doe je het

First things first: schaf een goede borstel aan. Kies voor eentje van natuurlijke materialen. Het handigst is een borstel met een lange steel. Zo kun je gemakkelijk bij de lastige plekjes komen, zoals je rug.

Droog borstelen doe je – de naam zegt het al – op een droge huid. Je begint bij je voeten, en werkt dan naar boven in de richting van je hart. Haal de borstel in korte opwaartse bewegingen over je huid. Op je buik maak je een cirkelende beweging, tegen de klok in. Je rug is een uitzondering: die borstel je juist van boven naar beneden, dus vanaf je nek richting je onderrug.
Zorg ervoor dat je stevig borstelt maar ook niet te hard schrobt, want daar gaat je huid juist kapot van. Wondjes en andere beschadigde plekken kun je beter overslaan.

Als het goed is heeft je huid na het borstelen een gezonde roze glans. Je kunt de druk ook langzaam opbouwen, eerst zachtjes erover laten glijden en daarna meer schrobbend. De roodheid die ze vertoont hoeft echter niet te betekenen dat je huid geïrriteerd is – dit is louter het gevolg van een gestimuleerde doorbloeding.
Afronden doe je met een voedende crème of olie naar keuze: die wordt door een net geëxfolieerde huid overigens sneller geabsorbeerd.

Door dit ritueel 2 à 3 keer per week te herhalen, merk je dat je huid zachter, stralender en steviger aanvoelt én dat de cellulities afneemt.

Schrob ze! 😉